The Valkhof Museum and its collection

The Valkhof Museum

The Valkhof Museum has a varied collection that consists of archaeological finds, old art and modern art. The collection of artefacts from Nijmegen and surroundings consists of objects from the Stone Age and later periods that illustrate the life in the region over the centuries. The largest part of the collection consists of objects related to Roman archaeology. The collection of old art and crafts covers a period from the Middle Ages to the early 20th century, with topics related to Nijmegen. The modern art collection consists primarily of works by Dutch artists, including a large collection of Dutch Pop Art.

NLMuseum Het Valkhof

History & Anthropology  History & Anthropology Art & Design  Art & Design Local Modern art Archaeology Medieval art & Early Renaissance art

The Valkhof Museum
Kelfkensbos 59
6511 TB Nijmegen

Visitor information The Valkhof Museum

6 – 17€5.50
Cultuurkaart€5.50
Family€27.50
Students€5.50
Friends of the museumFree

Kelfkensbos 59, Nijmegen

Discover all museums in Nijmegen

The Valkhof Museum Reviews

The Valkhof Museum has 9 ratings.

• T
    Tom • 13 Jun 2022

Museum het Valkhof is een prachtig museum en bevindt zich in de wonderbare stad Nijmegen. Dit museum heeft van alles, archeologie, oude kunst en zelfs moderne kunst! Het museum kaartje is echt goedkoop en zeker de prijs waard! In het museum heb ik zelf opgemerkt dat dit museum een tijdbalk is, een zeer origineel idee dat ik nog nooit eerder heb gezien bij een museum! Zowel het cafe, het tuintje en het museum zelf zijn echt mooi. Ik had lekker een taartje met wat koffie bestelt en ben in het fascinerende tuintje gaan zitten! Zeker een aanrader!

Bedankt Museum het Valkhof en tot weerziens, Tom van Huizelingen.

Visited on 14 Jun 2019

Karel • 9 Jul 2021

In museum Het Valkhof de werkelijk schitterend ingerichte expositie De pest gezien. Meer dan ooit is deze expositie nu actueel en de overeenkomsten met de huidige coronapandemie zijn dan ook onmiskenbaar. In de 14de eeuw bestonden er al mondmaskers. De artsen destijds droegen zogenoemde snavelmaskers gevuld met kruiden om de kwade dampen op afstand te houden. Waar die pest vandaan kwam, dat wist men niet. Het werd gezien als een straf van God voor de misdragingen van de mens. Zie de metafoor naar nu. Of het God is die ons straft laat ik in het midden, maar COVID-19 is wél mede een gevolg van menselijk handelen en dan met name onze handelwijze ten opzichte van de aarde: houtkap en ontbossing, uitputting van gronden, industrialisatie, stikstof en klimaatveranderingen, fossiele brandstoffen, kortom moeder aarde raakt uitgeput en onze misdragingen lokken dit soort pandemieën uit. In de 14de eeuw werd de toenmalige bevolking van Europa gehalveerd als gevolg van die zwarte dood. Allerlei heiligen werden aangeroepen om de nood te lenigen. Met name St. Sebastianus, de man met de pijlen in zijn lichaam was zeer populair. Ik wist dat Sebastiaan een tot het Christendom bekeerd Romeins soldaat was (ergens 3de eeuw na Christus). De keizer van Rome pikte dat niet, liet hem arresteren en op het Marsveld met pijlen doorboren. Toen Sebastiaan begraven moest worden, bleek hij nog te leven. Hij werd door een vrouw opgeknapt maar opnieuw gearresteerd en nu succesvol doodgeknuppeld. Sebastiaan blijkt echter ook een zogenoemde pestheilige te zijn waarbij de pijlen metafoor zijn voor de pestbuilen die Sebastiaan dan wist te weerstaan. En zo wandel je door de geschiedenis van de pest waarvan de bacterie die de ziekte veroorzaakt uiteindelijk in 1894 werd ontdekt. Net als vermoedelijk COVID-19 is de pest een voorbeeld van een zoönose ofwel een van dier op mens overgebrachte ziekte, in geval van de pest is de drager ervan vlooien. Zo doe je heel wat weetjes op in deze prachtig vormgegeven tentoonstelling die daarmee niet alleen mooi, maar ook heel leerzaam is. Een aanrader dus. Bovendien stemt deze expositie tot nadenken en reflectie op het menselijk handelen.

Visited on 9 Jul 2021

Karel • 22 Feb 2019

Museum het Valkhof toont n.a.v. van de 75ste herdenking van het bombardement op Nijmegen de schilderijen en tekeningen van de Oostenrijkse Ceija Stojka (1933-2013). Ceija was een Roma en daarom belandde ze met haar familie in Auschwitz, Bergen-Belsen en Ravensbrück. Als door een wonder overleefde ze samen met haar moeder, zusje en broertje deze nachtmerrie. In de jaren 80 ging ze haar herinneringen tekenen en schilderen en schreef er gedichten en verhalen bij. Ceija Stojka is autodidact. Haar schilderijen en tekeningen ontberen iedere academische invloed, ze zijn puur naïef, maar juist daardoor des te indringender. De expositie begint met de verbeelding van het nomadische Romaleven dat in het middelste deel wordt afgesneden door de gevangenschap in de kampen. Hoewel Ceija niets kon vergeten, heeft ze haar levensvreugde nooit verloren. Daarom eindigt de expositie in een knalgeel geverfde ruimte met schilderijen van zonnebloemen. Voor de Roma zijn zonnebloemen de verbeelding van de hoop.

• N
    Nienke • 4 Sep 2018

Het Valkohfmuseum is een prima museum in een strak, momdern gebouw. In het museum zijn gevarieerde tentoonstellingen te zien over de Romeinen in de streek, maar ook diverse kunsttentoonstellingen. Hoe interessant het museum is ligt aan de actuele tijdelijke tentoonstelling. Bekijk dus eerst even of de huidige tentoonstellingen je interessant lijken!

• Retno
    Retno • 19 Jan 2016

• K
    Kaz • 12 Oct 2015

• Peter
    Peter • 11 Oct 2015

• Tim
    Tim • 9 Oct 2015

Leuk museum met interessante tentoonstellingen. Een leuke toevoeging aan een weekendje Nijmegen!

Your review helps other people learn about great and less great museums. If you've visited The Valkhof Museum, you can write your review below! Please pay attention to our content guidelines before you post your review.

Please log in or create a free account to review The Valkhof Museum.